Сортове

ok

Грени смит | Granny Smith

granny_smith_big

Австралийски сорт, все още слабо разпространен у нас. Дървото е силно растящо, с широка обратно конусовидна корона, с видимо оголване на скелетните клони в основата им. Цъфтежът е средно късен, а сортът е добър опрашител. Негови опрашители са сортовете Глостер 69, от групата на Червена и Златна превъзходна, Молиз Делишес, Мелроуз, Айвания. Той е с добра и редовна родовитост, слабо чувствителен е на струпясване и е средно чувствителен на брашнеста мана. Плодовете му са средно едри до едри, кълбовидно конични, с правилна форма, интензивно-зелени, понякога със слаб кафяво червеникав руменец. Месото им е белезникаво, плътно, сочно, сладко-възкисело, приятно освежаващо, с добро до много добро качество. Беритбената им зрялост настъпва през последната десетдневка на Октомври. Понася много добре манипулация и транспорт. При обикновени условия се запазва 4-5, а при хладилни – 6-7 месеца. Трябва да се отглежда на места с продължителна и топла есен.

ok

Мелроуз | Melrose

melrose_big

Създаден е в САЩ. У нас се разпространява усилено след 1979 година. Дървото е силно до умерено растящо. Цъфтежът е средно късен. При него се срещат ненормално развити цветове – някои нямат нормален брой венчилистчета, а други са недоразвити. Сортът е добър опрашител. Опрашва се от сортовете на групата на Златна превъзходна – Айдaред, Джонатан, Грени Смит, Прима, Флорина. Не трябва да се засажда в съседство със сортовете от групата на сорт Червена превъзходна, тъй като не могат да се опрашват помежду си. Сортът е сравнително скоро плоден и е с висока родовитост. Показва средна чувствителност към струпясване и брашнеста мана. Плодовете са едри до много едри, кълбовидно плоски до кълбовидно конични, жълто-зелени, покрити в по-голямата си част от тъмночервена окраска. Месото им е бледо кремаво, сочно, сладко-кисело, с много добро качество. Беритбената зрялост настъпва през третата десетдневка на Септември. Понасят добре манипулация и транспорт и се съхраняват по-добре от тези на сорт Златна превъзходна, като към края на съхранението придобиват брашнеста консистенция.

ok

Златна резистентна | Golden rezistant

golden_rezistant_big

Плодовете са много едри (220 гр.) , кълбовидно конични до леко удължени, с жълтозеленикаво до златисто жълт в консумативна зрелост цвят. Устойчиви са струпясване и средно чувствителен на брашнеста мана. Плодовете придобиват беритбена зрелост към края на Септември – началото на Октомври.

ok

Муцу | Mutsu

mutsu_big

Плодовете са много едри (270 гр.), кълбовидно-конусовидни, слабо асиметрични. Кожицата е средно дебела, здрава, гладка, зелено-жълтеникава в беритбена и лимоненожълта в консумативна зрелост и е слабо мазно. Има дребни подкожни белезникави точки. Бере се в края на Септември, началото на Октомври, консумативна зрелост настъпва в края на Ноември.

ok

Шарден | Sharden

sharden_big

Сравнително нов френски сорт, почти непознат на нашите производители и консуматори. Дървото е силно растящо, с широко кълбовидна корона. Цъфти средно късно. Сортът е три плоден, т.е. лош опрашител. Опрашва се от сортовете на групата на Червена превъзходна – Мелроуз, Грени Смит, Прима. Той е скоро плоден с добра и редовна родовитост, по-слабо чувствителен е на струпясване и на брашнеста мана от сорт Златна превъзходна. Плодовете са едри до много едри, кълбовидно конични, с правилна форма, жълто-зелени, слабо чувствителни на ръждивост. Месото им е бледо кремаво до жълтеникаво, плътно, сочно, сладко-кисело, ароматично, с много добро качество. Беритбената им зрялост настъпва през първата десетдневка на Октомври. Изискват по-внимателна манипулация и транспорт. Съхраняват се при обикновени условия 3-4 месеца, а при хладилни – около 6 месеца.

Нашите сортове

Къде да намерите нашите продукти

гр. Софиягр. Варнагр. Добрич
А ЕН ДЖИ - 7 - ЕООД кв.Витоша Джеронимо Комерс бул. Сливница 167Джеронимо Комерс ул. Вардар 10А
АДИА ТРЕЙД - ЕООД Дружба  бул. „Искърско шосе“ 7, Джеронимо Комерс ул. д-р ЖелезковаДжеронимо Комерс ул. Христо Ботев 40
АДИА ТРЕЙД ЕООД Бояна ул. „Севастократор Калоян“ 63А, 1616 кв. Бояна Родопа Милк ул. Сан Стефано 16
Бакалия- Дружба ж.к.Дружба 2 ул1582
Бакалия -Нишава ул.Нишава 52-54
ВИЖЪН ГРУП 2010 - ЕООД Ал.Стамболийски 259
Дивленик
ДАНИ-05 - ЕООД ул.Искър 54 Б
Декантер 13 ЕООД ул.Пирин 58
Деликатесен 2 ул. Фредерик Жолио Кюри 14
Еко Плод Хаджиев ЕООД ул.Коста Лулчев 4А
Ел Ди Прогрес ООД бул. Витоша 129, ул. Забърде
ЕЛОН Дизайн ЕООД ул.Г.С Раковски 55
ЕТ Алексина- Надежда Алексиева ул.Борово 43
Знам какво ям - ООД ул.Оборище 72 Б
КЕНТ ФЛАШ РОЯЛ ЕООД ул.Христов Вакарелски 5а
ЛОС ВАМОС - ЕООД ул.Солунска 33
Макслайф трейдинг - ООД ул.Краище
Манали ЕООД 6 сеп.номер 309
МАНДАРИН - МН - ООД Хр.Белчев ул. „Христо Белчев“ 8
МАНДАРИН - МН ООД ул.Джеймс Баучър
МИРАС АС ЕООД бул.Ал.Стамболийски 49
НАШЕНСКО - ООД Младост 4
НАШЕНСКО ООД Римска стена ул.Стара Стена 1
НОВА-БГ ИНВЕСТ - ЕООД ул.Козяк 21
НОВАРИС - ЕООД ул.Банат 17
От Манастира ЕООД ул.Цар Иван Асен 54
Парамед ООД
Роули ООД Лозенец , ул. Бисер 16 
СаиТи Трейдинг ООД ул.Неофит Рилски 30
САРАНДА Р - ООД ул.Черни Връх 74
СОА ЕООД ул.Сусанин 76
ТЕЗГЯХ - ООД Ул. Проф. Христо Вакарелски, 1
Трибагреник ЕООД ул.Кестенова 20
Фешън фрутс ООД Турското посолство  бул. „Васил Левски“ 80
ФРУТИ ГРУП Ринг Мол
ХЛЕБОРАМА - ООД ул Николай Хайтов 6